Welkom in 't Walvisvaarders Huisje

Wilt u een rondleiding bijwonen in 't Walvisvaarders Huisje? In de agenda vindt u de data (mei t/m oktober). Daarnaast (hele jaar) kunt u ook contact opnemen om de mogelijkheden voor groepen te bespreken.

boeken tickets voor reguliere rondleidingen

 

We gaan terug naar begin 18e eeuw. Klaas Jacobsz Daalder, die al vanaf zijn 10de jaar meevaart met lange reizen op zee, koopt dit huisje in 1729 en woont hier met zijn vrouw en kinderen. Klaas is van jong matroos opgeklommen tot commandeur op de walvisvaart. Dankzij de goede vangsten op de walvisvaart, heeft hij, naast latere eigenaren van dit huisje, zijn sporen nagelaten in de vorm van een prachtig interieur. Zestig jaar lang wordt dit huisje bewoond door walvisvaarders. Daarna wonen er nog vele andere mensen en nog steeds wordt dit bijzonder Rijksmonument bewoond.

 

Sinds de tijd dat Klaas Jacobsz Daalder in dit huisje woonde, is er, op enkele aanpassingen na, weinig veranderd aan het interieur. Het is of de tijd hier stil heeft gestaan. De huidige bewoners slapen ook in de bedsteden, net als Klaas zo'n 300 jaar geleden. Er zijn veel oude gebruiksvoorwerpen te zien uit de 18de en 19de eeuw en er is algemene informatie over de walvisvaart. Een deel daarvan is in bruikleen gegeven door de Oudheidkamer in Den Burg, Kaap Skil in Oudeschild, het Natuurhistorisch museum te Rotterdam, en de familie Vonk-Uitgeest uit De Koog.

 

 

 

In 2014 verscheen het boekje "Verhalen over twee Texelse Walvisvaarders" van Ineke Vonk-Uitgeest en Wilma Eelman. Zij verhalen daarin de rijke geschiedenis van 't Walvisvaarders Huisje en haar bewoners.

Begin 2015 kwam het jeugdboek “Walvisvaarders” van Bianca Mastenbroek uit. Zij liet zich inspireren op de avonturen van Klaas Daalder en vertelt het spannende verhaal van Tijs die op walvisvaart gaat.

 

Beide boeken zijn in te zien en (naast de reguliere verkoopadressen en online) ook te koop in 't Walvisvaarders Huisje.

In 2020 hebben filmmakers Loes Witteveen en Pauline van Tuyll van de Universiteit Wageningen een documentaire uitgebracht over 't Walvisvaarders Huisje en hoe het cultureel erfgoed werd. De documentaire maakt onderdeel uit van het Europese project PERICLES, waarvoor diverse Europese universiteiten zich samen inzetten voor een duurzaam beheer van cultureel erfgoed van zee- en kustgebieden. De film is hieronder te bekijken.

Tijdens Klifhanger (juni 2023) exposeerde beeldend kunstenares Kerstin Edelmann in onze tuin langs de Lage Achterom met als thema 
''Onze Oermoeder de zee en de Waterwezens".