Welkom in 't Walvisvaarders Huisje

Waan u in de tijd van de 18de eeuwse walvisvaarders en kom een kijkje nemen in 't Walvisvaarders Huisje.
Dit Rijksmonument is een privé huis. De eigenaren stellen het graag open voor belangstellenden, want het is of de tijd hier heeft stil gestaan; er is in ruim 300 jaar weinig veranderd aan het interieur.

U kunt onder andere de Zaansblauwe voorkamer, de appelbloesemroze achterkamer en de keuken met de bijzondere schouw bezichtigen. Er zijn bedsteden, gebruiksvoorwerpen uit vroegere tijden en 18e eeuwse Harlinger tegeltjes. U bent welkom bij een rondleiding waar hierover en over de walvisvaart wordt verteld door een van onze enthousiaste vrijwilligers.

We gaan terug naar begin 18e eeuw. Klaas Jacobsz Daalder, die al vanaf zijn 10de jaar meevaart met lange reizen op zee, koopt dit huisje in 1729 en woont hier met zijn vrouw en kinderen. Klaas is van jong matroos opgeklommen tot commandeur op de walvisvaart. Dankzij de goede vangsten op de walvisvaart, heeft hij, naast latere eigenaren van dit huisje, zijn sporen nagelaten in de vorm van een prachtig interieur. Zestig jaar lang wordt dit huisje bewoond door walvisvaarders. Daarna woonden er nog vele andere mensen en nog steeds wordt dit bijzonder Rijksmonument bewoond.

Net als 300 jaar geleden slapen de huidige bewoners ook in de bedsteden.

 

Wilt u een rondleiding bijwonen in 't Walvisvaarders Huisje? In de agenda vindt u de data (mei t/m oktober). Daarnaast (hele jaar) kunt u ook contact opnemen om de mogelijkheden voor groepen te bespreken.